AktiviteterArkivetBestyrelsenErindringerForeningsbladet BriefingFormanden har ordetLandskontoretLinksLystfiskerklubbenMarinestuenMarkante medlemmerMeddelelserMærkedageNyhederSidsteSkyttelavetSkæring Hede

 

 

 

 

webmaster: Torben Bay-Johansen

Med s/s Anna Torm som 15-årig messedreng

fortalt af: Bjarne Carl Ejnar Hansen

På Anna Torm boede matroserne forude, de havde ligesom et skur, og så var der en trappe ned. Det tror jeg ikke der var på Aslaug. Og så fyrbøderne, de boede agter. Os to knægte, der var ombord, messedreng og kammerdreng, vi boede midtskibs. Jeg startede som messedreng.

Det hele begyndte med, at jeg jo altid ville sejle, og så gik jeg ned på forhyringen, der var nede på Åboulevarden. Jeg var dernede alene, og var der hver dag, for at komme ud at sejle. Og kom jeg også, og så fik jeg Anna Torm som messedreng, og jeg skulle mønstre i Odense. Jeg kom ned til en dum skid, han var fræk ad h. til, Hansen tror jeg han hed, der er Anna Torm, den kan du få, den ligger i Odense, og det var den 15. august 1954. Og så, min mor og far, jeg var ikke ret stor, jeg var 162 cm. og en lille tynd dreng, fulgte mig op på banegården, og så skulle  jeg tage toget til Odense, og så kom jeg til at sidde i en kahyt, hvor der var en sømandspræst. Jeg fik båden 15. august, og fyldte 15 den 5. august, og så mønstrede jeg i Odense. Jeg var sgu ikke meget for det, og var nær rejst hjem igen, for jeg stod nede på dækket, og den var kulfyret, og der var møgbeskidt der midtskibs, du ved der hvor de tog slagger op, og sådan, og så stod jeg der og røg en cigaret, så smed jeg den ud over siden. Så var der en oppe på mellemdækket der råbte "hvad fanden laver du knægt!", og det var førstestyrmanden, en rigtig satan, troede man, han var god nok alligevel. så blev jeg kaldt op, så sagde han: "Det gør vi ikke her". Jamen, sagde jeg så, der ligger jo fuld af slagger og kul, og den er møgbeskidt. "Det har ikke noget med det at gøre, du ved ikke hvad der ligger nede i vandet, der kan ligge benzin dernede og sådan noget, det ved man ikke, så det gør du ikke mere", sagde han, og så var det sagt.

Og så tænkte jeg, tak skal du have.

Så begyndte jeg ovre i messen, at servere for styrmænd, der var jo ikke noget, der hed overstyrmænd dengang, det var jo en førstestyrmand, en andenstyrmand og en tredjestyrmand, en maskinchef, en førstemester og en andenmester og en maskinassistent. Det var dem der spiste, dem serverede jeg jo for, og jeg havde mit lille pantry derude, hvor jeg vaskede op, og tallerkner og ting og sager havde jeg derude. Så begyndte jeg at servere der, men jeg var glad for at være der til sidst. Det var noget gammel lort.

Så skulle vi ned til Polen, til Stettin, og der kom vi så ned, og vi gik sgu da i land, mig og så Peter, han var kammerdreng, men en rigtig satan, han var 18 år og rødhåret, og man skulle ikke sige for meget der. Han var fra Aalborg, tror jeg, det var ikke en jeg brød mig om. Jeg var jo lille og spinkel, altså jeg var sgu nul og nothing, men de var gode ved mig ovre i messen, de forskellige mestre og styrmænd, for jeg var jo som sagt ikke ret stor. Så kom vi til Polen, og så gik vi i land, og jeg blev skidefuld, men jeg kom da ombord igen, jeg havde ikke lavet noget med damer eller noget, jeg var jo ikke ret gammel. Så tænkte jeg, det går sgu godt nok det her.

Polen

Så gik vi fra Polen, jeg tror det var til Rotterdam eller Amsterdam, det kan jeg ikke lige huske. Og så kan jeg huske, at da vi gik igennem Kielerkanalen, så i sluserne havde vi et sammenstød med et andet skib. Vi skrabede hen ad, jeg tænkte, tak skal du have, hvad fanden er det, hvad sker der. Det skete heldigvis ikke noget, men den havde fået et ordenligt skrub på siden.

Så var vi i Rusland

Jeg var da med et stykke tid, jeg var med den i lang tid. Så var vi i Rusland, oppe i Arkhangelsk, det er jo et satans land, det Rusland der, det er ikke mig. Men så blev vi kørt ind med en shore båd, ind til sømandskirken, og det var meget  hyggeligt, så kunne man snakke med flere forskellige mennesker, så det var godt nok. Og så sejlede vi der fra til Europa, og  hvor var det så vi gik hen, fra den havn gik vi til Svendborg, og der blev skibet afleveret til grækerne, og det gjorde Aslaug*) også.

Vi afmønstrede i Svendborg, og ham Peter kom sgu op at slås med en matros, han var jo en slagsbror ham kammerdrengen, men det gik i sig selv igen, og så gik vi op på noget der hed Alléenberg, da var jeg jo ikke ret gammel, og der fandt jeg en pige oppe. Hende fulgte jeg hjem senere, og så tog jeg et dyt i bamsen nede i gangen, kan jeg huske. Ja, og så er den historie ikke længere. Det var så Anna Torm.

" I missed the ship"

Jo - der er en historie mere, vi lå i Hamburg, og så gik jeg i land, og så forhalede skibet til noget der hed Harburger, det var langt væk fra Hamburg, og så kom jeg ned på kajen, og da var skibet væk. Så tænkte jeg hvad satan gør du nu. Så fandt jeg en politistation, en politimand, og så fulgte han mig hen, jeg var jo ikke ret stor. "I missed the ship" sagde jeg. Så fulgte  han mig hen på stationen, og så spurgte de: "Hvad skib var det", og så sagde jeg Anna Torm. Så sagde de, den er jo sejlet til Harburger, og så kørte de mig hen til skibet, og da jeg kom ombord, da var der fuld af damer, altså ludere, inde i officersmessen, og jeg stod der. "Hvor satan har de været henne, knægt", sagde de så de forskellige, men de gjorde ikke noget. "Har du være oppe?", og de havde jeg, for da kan jeg huske at vi  havde være oppe i Herbert-Strasse, og der fik vi et skub for 5 mark for et "short-time", for et "skjorteærme", som man sagde. Det kan jeg huske jeg var deroppe, og så kom jeg ned, og så var skibet væk. Ja, der var fuld af damer ombord, men de var flinke, de damer, jeg stod ude i pantryet og vaskede op. Og de drak som et hul i jorden, det gjorde de altså der ombord. Styrmændene også, andenstyrmanden han var færing. Du ved, der kun en slags færing, enten er de skide hellige, eller også drikker de. Ham her, det var en af de typer der drak. Han var godt fordrukken. Også matroserne, de drak, der var jo fri sprut, vi gav 5 kr. for en flaske brændevin, og 8 kr. for en karton cigaretter. Det var dengang. Det var så Anna Torm.

* Aslaug Torm havde rollen som s/s Martha.

Til Erindringer

 

 

Aarhus Marineforening, Kovnogade 2, 8000  Aarhus C